Hétköznapi hősök

Avagy azok a hibák, amelyeket mindannyian elkövetünk, amikor a céljaink megvalósításáról van szó.
Túlértékeljük a pénz jelentőségét.

Sokan gondolják úgy, hogy az életüket a pénz változtathatja meg. Bár a pénz fontos tényező bizonyos dolgokban, de ez még sincs így.
Rossz hír ez akkor, ha szeretnénk gyorsan túlesni a dolgon. Milyen jó lenne csak befizetni a megfelelő összeget, és máris megoldódna minden problémánk! Ám a legtöbbször a pénz hiánya csak egy kifogás arra, hogy miért nem tesszük azt, amit szeretnénk.
Viszont nagyon jó hír akkor, ha elfogadjuk, hogy a dolgok leginkább rajtunk múlnak. Bár ez egy felelősségteljes, amolyan “csináld magad” projekt, amelyhez időre, türelemre, és nagyon sok munkára lesz szükségünk, mindenképpen az egyetlen igazán járható út.
Nem a pénz hiányzik, hanem az a beállítottság, amely segít megkerülni a látszólag anyagi akadályokat.

Mindig jobban félünk, mint valójában kellene.

Bármiről is legyen szó, a kezdeti sikertelenségek nem is olyan rossz dolgok. Épp ellenkezőleg, valójában a siker előfeltételei. Megtanítanak arra, hogy egy bukás nem a világ vége, és arra ösztönöznek, hogy kezdjük újra. Hiszen a félelmeink azok, amelyek a legtöbbször meggátolnak minket abban, hogy valamit megtegyünk. Egy kudarc megmutathatja, hogy a félelmünk – mint a legtöbb félelem általában – alaptalan volt.

Másokra hallgatunk saját magunk helyett.

A szeretteink azok, akik mindentől meg akarnak óvni minket. Ezért aztán gyakran ők jelentik a legnagyobb veszélyt az álmainkra. Meg szeretnének védeni minket, ezért ilyeneket mondanak: “túl nehéz”, “túl kockázatos”, “nem fog működni”, és még hosszan sorolhatnánk.
A királylány még mindig a toronyban sínylődne, ha a lovag a mamájára hallgat, és távol tartja magát a veszélyes sárkánytól…

A gyengeségeinkre figyelünk az erősségeink helyett.

Amikor olyan munkát végzünk, amely során a gyengeségeink használatára van szükség, bizonyosan nem a nekünk megfelelő helyen vagyunk. Ilyenkor kényelmetlenül érezzük magunkat, és persze a teljesítményünk sem kimagasló.
Számos gyengeséggel rendelkezünk, de csak néhány dologban vagyunk kiválóak. Keressük meg azokat a tevékenységeket, amelyekben erényeinket tudjuk csillogtatni, és kerüljük el azokat, amelyekben a gyengeségeink jutnának szerephez!

Arra várunk, hogy tökéleteset alkossunk.

A jó ellensége a tökéletesség, mert sokszor akadályoz meg minket abban, hogy megtegyük a jó dolgokat. Holott a minket körülvevő dolgok koránt sem tökéletesek. A világot azok mozdítják előre, akik jó dolgokat tesznek hozzá, és nem azok, akik életük végéig tökéletesítenek valamit, ami sosem készül el.
Azonban vigyázzunk, és ne feledjük, hogy mindez nem azt jelenti, hogy ne a tökéletességre törekednénk. Mindössze arról van szó, hogy mindig elérkezik egy pillanat, amikor már a további tökéletesítés az eredmény rovására megy.

Arra várunk, hogy a dolgok találjanak meg minket.

Holott nekünk kell megtalálnunk azokat! Magunknak kell a saját életünket értelmessé tenni! Vagy mi valósítjuk meg a saját álmainkat, vagy valaki más az övéit – rajtunk keresztül…
Az életünket magunknak kell irányítanunk, és ellenőrzést gyakorolnunk felette. Aki nem követeli meg ezt az ellenőrzést (saját magától!), az sosem fogja tudni pontosan, hogy mit is csinál.

A filmek és mesék hősei mindig arra kényszerülnek, hogy elhagyják megszokott életüket. Veszélyhelyzetekbe sodródnak, ahonnan egyedül kell kikászálódniuk. Közben jókkal, s rosszakkal találkoznak, akik hol segítik, hol gátolják őket abban, hogy az eléjük kerülő számtalan akadályt leküzdjék. Végül a kalandokból tanulva bölcsebben, erősebben térnek vissza oda, ahonnan elindultak.

Itt az ideje hát, hogy mindannyian a magunk történeteinek hősei legyünk!

Kapcsolódó témák

Véleményed van? Írd meg!